Notiuni de acustica si exemple

Acustica este disciplina care lucreaza cu diferite forme de undă, dar în acest articol specific vom intelege sunetul. Sunetul, dacă vă amintiți de la scoala, este un val care se mișcă prin diferite medii, cum ar fi aerul sau apa. Controlarea sunetului vizează controlul modului în care aceste valuri se mișcă.

Iata 4 elemente de acustică de bază care merită să fie cunoscute.

Frecvență

Sunetul se mișcă mereu cu aceeași viteză, mai mult sau mai puțin, o unitate pe care o numim în mod util viteza sunetului. Acest număr poate varia în funcție de cât de mare este nivelul mării, dar este o diferență atât de mică încât nu trebuie să ne facem griji.

Totuși, deși sunetul se mișcă la o viteză setată, numărul de valuri din acea mișcare poate fi diferit. De exemplu, un sunet de bass are numai câteva valuri pe secundă, în timp ce un sunet ascuti are mai multe valuri pe secundă. Gândește-te ca în apropierea unui țărm: în timpul unei zile frumoase, câteva valuri leneși se vor îndrepta spre tine, dar într-o zi cu vânt multe valuri apar în succesiune rapidă.

Aceasta se numește Frecvență și se măsoară în hertz (Hz). Cu cât este mai mare hertzul, cu atât mai multe valuri pe secundă și este mai clar sunetul.

Dar un hertz mare nu înseamnă că sunetul este mai puternic. Pentru asta privim amplitudinea. Undele sonore au un punct înalt și un punct scăzut: un pic și o jgheab. Gândiți-vă la o coardă de sărituri:

Cu cât coarda este mai rapidă, cu atât mai mare și mai mică leagănurile de sus și de jos ajung. În sunet, cu cât sunt mai îndepărtate aceste puncte de sus și de jos, cu cât sunetul este mai puternic.

Presiunea sonoră

Presiunea sonoră este una dintre cele mai confuze părți ale sunetului. Este măsurată în decibeli (dB), un cuvânt pe care îl veți vedea adesea pe ambalajul difuzoarelor sau generatoarelor.

Decibelii sunt greu de explicat, deoarece sunt relativi la ceea ce vrei sa masori. Deci decibelii unei aterizări a avionului și decibelii unui concert puternic de rock ar putea fi același număr, dar nu înseamnă același lucru.

Din fericire, decibelii nu sunt principala cale de a determina zgomotul din casa sau din birou. În schimb, adevăratul vinovat este …

Timpul de reverberație

Ce este reverberatia sau reverb? Dacă ați ascultat o chitară electrică ați auzit probabil foarte mult:

Reverb este cât de mult și adesea sunetul revine înapoi. Din punct de vedere tehnic, reverb-ul se măsoară cu timpul între tăierea unei surse de sunet și dispariția sunetului în sine. Spuneți că strigați într-o cameră mare și goală, iar vocea voastră este reluată. Timpul de reverb va fi momentul în care nu mai țipați până când dispare vocea voastră ecou.

De ce este reverbul important? Ia-ți un birou aglomerat: toate vocile vorbind, telefoanele, tastaturile, imprimantele … Acele sunete încep să se resping in pereti și de alte suprafețe din cameră. Se suprapun, aglomerând aerul. În curând aveți o mulțime de zgomot, pe măsură ce toate valurile sonore sunt în jur.


Pentru a gestiona sunetul într-un spațiu, reverbul trebuie tăiat și, în funcție de tipurile de zgomote, și frecvența. Acest lucru ne aduce la …

Absorbția sunetului

Când sunetul este absorbit, înseamnă că energia din valul sonor este îndepărtată. Acest lucru face ca sunetul să fie mai slab, astfel încât acesta să călătorească pe distanțe mai mici înainte de dispariție. Dacă o cameră are o mulțime de reverburi, doriți să reduceți puterea undelor sonore delimitate în jur. Dacă sunetul este ridicat, doriți să absorbiți energia pentru a reduce numărul de valuri pe secundă. Dacă sunetele sunt foarte tari, doriți să reduceți energia pentru a reduce frecvența.

Dacă pulverizați apă de la un furtun la un perete, acesta va stropi mai mult sau mai puțin apa inapoi. Dar, dacă îl îndrepți spre iarbă, apa se raspandeste la nivelul ierbii. Iarba si pamantul sunt mai absorbante decat peretele. Sunetul funcționează la fel.

Energia sunetului este redusă prin împrăștierea ei. Acesta este motivul pentru care suprafețele dure, plane, cum ar fi pereții sau plafoanele, nu fac prea mult. Sunetul răsună pur și simplu cu cea mai mare parte a energiei sale încă intacte. Dar dacă o suprafață este moale, poroasă sau are unghiuri diferite, valurile sunt slăbite deoarece o parte din energie este prinsă în suprafață, iar restul este împrăștiat în unghiuri diferite.

Absorbția sunetului se realizează prin utilizarea de obiecte care împrăștie sunetul, cum ar fi plantele, suprafețele absorbante precum covoarele și perdelele și prin panouri special proiectate care manipulează sunetul într-un mod foarte științific.