Vopsea fonoizolanta sau fonoabsorbanta

Vopseaua fonoizolanta sau vopseaua fonoabsorbanta este noua gaselnita in domeniul izolatie fonica si acustica. Din ce in ce mai cautata pe internet, fiind un produs nou, se zvoneste ca iti poate reda linstea.

Cat de adevarat sa fie acest lucru?

Pentru dumneavoastra am interpretat datele tehnice ale acestui produs “minune” si avem asa: absoarbe 2 dB la frecventa de 1000 Hz daca este aplicata in strat de 1 mm si 4 dB la frecventa 1000 Hz daca este aplicata in strat de 2 mm.

Ce este senzational despre acest produs este ca se poate numi vopsea lavabila “fonoizolanta”. Aproape orice vopsea aplicata in aceste grosimi poate absorbi 2-4 dB, insa aceasta absorbtie este irelevanta pentru o structura de izolatie fonica. Pana si vata minerala care este incadrata in categoria antirezonatori poate izola fonic 3-5 dB la o grosime de 5 cm.

Insa pentru a nu mai percepe discutia la un nivel normal intre doua persoane din camera alaturata este nevoie de o reducere de minim 10 dB.

O membrana fonoizolanta care are doar 3,6 mm reuseste sa izoleze 39 dB, dar asta pentru ca este foarte densa si are o greutate de 7 kg/mp.

Tapetul fonoabsorbant izoleaza 12 dB avand o grosime de 5 mm si o greutate de 2 kg/mp.

Cum ar putea o vopsea cu greutatea de 0,8 kg/l care are un consum de 200 -300 gr/m2 sa izoleze fonic?!

Concluzia o veti trage dumneavoastra dupa ce veti citi cele de mai jos.

Cum percepe urechea umana o izolatie fonica de 2-4 dB?

Fizica ne spune că, pentru fiecare dublare a energiei acustice, există o creștere de 3dB. Si invers, o scădere cu 3dB înseamnă că sunetul este redus la jumătate. Deci, 3 este numărul magic? Din pacate, nu. Aici observăm un conflict între calculele științifice și nivelul sonor perceput.

Nivelurile sonore “percepute” raportează modul în care urechile și creierul interpretează sunetul. Cu alte cuvinte, percepția răspunde la întrebarea “Ce sună” de două ori mai tare “?”

Percepţie

Studiile de sunet ne demonstreaza că o creștere sau scadere a sunetului cu 3dB este aproape imperceptibila pentru urechea umană. De fapt, trebuie să amplificati un nivel de sunet cu 5dB ca majoritatea ascultătorilor să sesizeze cresterea nivelului sunetului. In realitate, este nevoie de o creștere de 10dB înainte ca ascultătorul mediu să audă “dublul sunetului”. Iar acest lucru este departe de 3dB.

Deci este perceptia o realitate sigura? Cine decide dublarea sau injumatatirea sunetului? Si de ce urechile noastre nu pot auzi ceea ce a fost dovedit stiintific? Raspunsul la toate aceste intrebari este: ei bine, depinde de…multi factori !

In concluzie am testat pentru dumneavoastra asa-zisa vopsea fonoizolanta si am aplicat-o in dublu strat. Din pacate nu am sesizat o imbunatatire acustica notabila dupa aplicarea acestui produs. Discutiile dintre 2 persoane la un nivel de doar 45 dB din camera alaturata (perete de BCA de 12 cm) se auzeau la fel dupa aplicarea acestei vopsele.

Am testat aceasta solutie si cu un generator de sunet si cu un sonometru Bruel & Kjaer, si din pacate nu au fost diferente de nivel inainte si dupa aplicarea acestei vopsele.