HD Foam Plus pentru izolatie fonica

material fonoabsorbant
HD Foam Plus

Istoria placilor HD Foam

HD Foam – este un material fonoabsorbant inventat in anul 2009 de inginerul de sunet Radu Alexandrescu.

Initial, acest produs a fost folosit pentru reducerea reverberatiilor pe frecventele joase in studiourile de inregistrari. Un an mai tarziu s-a dovedit ca acest produs este foarte eficient in structurile de izolatie fonica. Practic acest produs izoleaza mai bine decat vata minerala de 8 ori. In situatia in care este combinat cu o membrana fonoizolanta cu densitate foarte mare, poate ajunge la un Rw de 100 dB. Totodata acest material are si o retentie termica de 8 ori mai buna fata de vata minerala si de 2 ori mai buna fata de celuloza.

Reteta

Intre ani 2009 si 2013 materialul a trecut prin nenumarate schimbari ale materiei prime, pana s-a ajuns la reteta actuala. Reteta nu a fost niciodata dezvaluita in intregime. Dozajul de materiale este cunoscut doar de inventatorul acestui produs. Se cunoaste ca produsul este realizat din burete fonoabsorbant cu celulatie deschisa, iar bucatelele de burete sunt lipite printr-un procedeu cu aburi in niste vane de dimensiuni mari.

Ingredientele se amesteca intr-o vana, iar apoi o presa hidraulica apasa materia prima, care este fixata prin injectie de aburi. Asa rezulta blocuri de aproximativ 205 x 105 x 105 cm. Marginile blocurilor se debiteaza si se arunca, deoarece in urma studiilor efectuate s-a demonstrat ca acestea nu au o densitate controlata. Astfel, ramanand doar miezul cu densitate controlata. Din aceste blocuri se debiteaza deja faimoasele placi fonoizolante HD Foam Plus Original (Heavy Foam).

Replici ale materialului

Fiind un produs de succes in domeniul constructiilor, HD Foam Plus a incercat sa fie replicat si de alti producatori, dar fara succes. Doar partea estetica a fost replicata in proportie de 50-60%, insa nu si performantele acustice. Produsul fiind de tip mozaic, poate fi usor confundat de necunoscatori. Produsul original contine bucati fine de material fonoabsorbant, placute la atingere. Replicile sunt realizate din tot felul de resturi de poliuretan.

Pentru ce se foloseste HD Foam

Placile HD Foam Plus se folosesc in spatele placilor de gips carton pentru un grad ridicat de izolatie fonica. Aceastea se pot folosi atat pentru pereti si tavan, cat si pentru pardoseala.
Se folosesc cu succest pentru izolatia fonica a apartamentelor si caselor tip duplex sau triplex, pentru studiouri de productie radio si TV, pentru camere speciale, pentru birouri si utilaje industriale.