Izolatie fonica pentru tavan

Daca locuiesti la bloc in mod sigur te-ai intrebat macar o data cum ar fi sa nu mai auzi tropaiturile vecinului de deasupra sau scapatul de obiecte pe jos. Stim ca este o problema comuna, mai ales in blocurile nou construite. Daca va aduceti bine aminte, blocurile vechi facute inainte de 1989 aveau montat pe pardoseala un linoleum de densitate mare.

Acel linoleum ajuta foarte mult la izolatie fonica si de aceea dvs. nu auzeati atat de tare zgomotele provenite de la vecinul de deasupra. Cu trecerea anilor, apartamentele au fost renovate, acel linoleum a fost inlaturat si din acest motiv zgomotele s-au amplificat.

Dezvoltatorii imobiliari actuali folosesc de obicei materiale ieftine si nu iau niciodata in considerare izolatia fonica intre etaje si nici macar intre camere.

Betonul transmite foarte bine vibratiile si de aceea auziti fiecare miscare facuta in apartamentul de deasupra.

Daca mai aveti si norocul ca dezvoltatorul imobiliar sa va fi montat gips carton in apartament, atunci zgomotele sunt chiar amplificate de structura metalica si de cutia de rezonanta formata intre beton si gips carton.

In putine cazuri dezvoltatorii pun totusi intre planseu si gips carton ceva vata minerala sau vata bazaltica in speranta ca ea va aduce un aport de izolatie fonica. Din pacate acest lucru nu se intampla pentru ca vata minerala sau vata bazaltica se incadreaza doar la antirezonatori. Ele cel mult ajuta sa nu se amplifice zgomotul in cutia de rezonanta formata, dar nu fac izolatie fonica si nici nu reduc vibratiile.

Vibratiile se transmit extraordinar de bine prin bride si scheletul metalic al gips cartonului (profilele de aluminiu).

Din fericire exista cateva solutii testate si agrementate in Romania care va pot reda confortul acustic.

De peste 20 ani au fost introduse in piata de constructii bridele acustice sau amortizoarele acustice. Acestea au rolul de a decupla structura metalica de tavanul de beton, iar in acest mod vibratiile din planseu nu se mai transmit in structura metalica si deci nu se mai transmit nici in gips carton.

Gama de amortizoare acustice este variata, iar sistemul ales trebuie recomandat de o firma specializata sau de un acustician care cunoaste produsul. Nu cumparati bride acustice “dupa ureche” pentru ca este posibil sa nu actioneze. Ele sunt foarte usor de montat si le poate monta orice mester, insa trebuie sa aibe schema de montaj de la producator.

Spre exemplu pentru un tavan ce va avea 1-2 placi de gips carton se vor folosi bridele acustice verzi ce actioneaza daca sunt montate din 60 in 60 de cm fara profil perimetral. Daca se monteaza 3-4 placi de gips carton, atunci trebuie folosite amortizoare acustice albastre care se vor monta din 40 in 80 de cm.

Cea mai performanta solutie pentru izolatie fonica a tavanului este formata cu amortizoare acustice, placi fonoabsorbante Quash Details si membrana fonoizolanta Blocktec 70 adezivata.

Montajul este simplu si poate fi facut de orice echipa care stie sa monteze gips carton.

Iata mai jos etapele de montaj pentru izolatia fonica a tavanului unui apartament pentru zgomote de impact si zgomote aeriene. Tavanul coboara cu 5-9 cm in functie de dorinta dumneavoastra.

  1. Pe betonul gol sau tencuit se aplica adeziv acustic cu care se monteaza placile Quash Details de grosime 4 cm. Acestea se coboara si pe tavan pana la nivelul la care se vor monta profilele.
  2. Se dau gaurile pentru montarea bridelor acustice. Acestea se monteaza din 60 in 60 de cm. Gaurile se dau direct prin materialul fonoabsorbant Quash Details.
  3. Se monteaza amortizoarele acustice Senor 4360 cu asigurator (va recomandam modelul putin mai scump cu asigurator pentru protectie in cazul seismelor)
  4. Se monteaza profilele metalice transversale din 60 in 60 cm
  5. Pe spatele placii de gips carton se monteaza membrana Blocktec 70 adezivata cu double layer protection (nu va recomandam sa montati membrana simpla fara protectie, deoarece daca nu ati mai montat produsul in trecut aceasta se poate intinde gresit si poate creea o punte acustica. Este diferenta de 1-2 RON intre cele doua.
  6. Apoi se monteaza placa de gips carton pe profilele metalice cu membrana fonoizolanta inspre interior.

Structura formata a fost testata si izoleaza zgomotele de impact mediu si zgomotele transmise prin aer de pana la 75 dB. Este cea mai performanta structura existenta in momentul de fata. Si este agrementata in Romania de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii.

In situatia in care singura problema a dumneavoastra este data doar de zgomotul aerian, atunci se pot elimina din structura amortizoarle acustice si folosi doar placile Quash Details si membrana Blocktec 70 adezivata.

Pentru orice solicitare ne puteti contacta prin e-mail sau telefon.